اسهال و استفراغ شایع ترین بیماریای تابستون و ماه های گرم سال هستن و نتیجه های به وجود اومده به وسیله اونا به اندازه ای جدیه که می تونه سلامتی ما رو به خطر بندازه. به خاطر همین لازمه خطر دچار شدن به این بیماریا رو جدی بگیریم. واسه در امان موندن از این مشکلات باید از عوامل بروز اسهال و استفراغ در تابستون و راه های پیشگیری از اونا بدونیم.
اسهال در تابستون
اسهال از جمله مشکلاتیه که بعضی وقتا واسه هممون پیش میاد اما با بالا رفتن دمای هوا در تابستون و ماه های گرم سال، خطر دچار شدن به اون بیشتر می شه.
این مسأله به دلیل التهابات معده ای و روده ای شدید به وجود اومده به وسیله عفونتای باکتریایی در معده و روده ها هستش.
شایع ترین علل بروز اسهال در تابستانا عفونتای به وجود اومده به وسیله انگلای میکروسکوپیه که از شخصی به شخص دیگه یا از راه حیوانات منتقل می شن.
اسهال می تونه با مشکلات دیگری مثل دردهای شکمی، بی اشتهایی، حالت تهوع، تب ناچیز، کاهش وزن و استفراغ همراه باشه. این بیماریا مخصوصا از راه آب آلوده یا آب مراکز تفریحی (مثل استخرها) منتقل می شن.
در مورد انتقال مریضی از حیوان به آدم، این اتفاق از راه مدفوع یا دهن حیوان اتفاق بیفته و می تونه باعث آلودگی آب و مواد غذایی شه.
راه های پیشگیری از اسهال در تابستون
- دستا رو زیادی و به طور کامل بشورید
اسهال می تونه از راه تماس نزدیک با ارگانیسمای عفونی مثل ویروسا، باکتریا و انگلا اتفاق بیفته. واسه اطمینان از در امان موندن از آلودگی، از شستن منظم دستا غافل نشید و این کار رو دست کم به مدت ۲۰ ثانیه انجام بدین.
- تا حد امکان از مصرف آنتی بیوتیکا دوری کنین
آنتی بیوتیکا می تونن تعادل میکروبی نرمال و استاندارد در روده ها به هم زنند و باعث بروز عفونتای شدیدی شن که منتهی به اسهال می شه.
مخصوصا در تابستانا باید تلاش کنین از مصرف آنتی بیوتیکا رو واسه عفونتای جزئی دوری کرده و به جای اون از دیگر روشای درمانی استفاده کنین.
- از غذاهای کم پخته یا نپخته دوری نکنین
موادغذایی ای مثل گوشت و تخم مرغ رو قبل از مصرف به طور کامل بپزید چون ممکنه شامل انگلا و باکتریایی باشن که باعث بروز اسهال می شن.
- در زمان شنا کردن اقدامات پیشگیرانه رو رعایت کنین
یکی از عوامل شایع بروز اسهال در تابستانا، انتقال عفونت از راه ویروسا و باکتریای موجود در آب آلوده استخرهاه. این ویروسا می تونن از راه مقعد یه شخص به آب استخر و در نتیجه بقیه منتقل شن. عفونت اسهالی می تونه تا ۲ هفته حتی بعد از بهبودی به بقیه انتقال یابد. واسه احتیاط، بعد از شنا در استخر فورا دوش بگیرین و از بلعیدن آب استخر دوری کنین.
- از ایجاد تغییرات بزرگ در رژیم غذایی خود دوری کنین
مواد غذایی جدید رو با احتیاط و کم کم به رژیم غذایی خود اضافه کنین تا از ایجاد مشکل در اندازه سوخت و ساز بدن و سیستم گوارش جلوگیری شه، چون که این مسأله می تونه باعث عفونتای باکتریایی شدیدی شه که منتهی به التهابات معده ای و روده ای و بروز اسهال می شن.
- از مواد غذایی دارای خاصیت اسیدی دوری کنین
در تابستون بدن ما در برابر بیماریا آسیب پذیرتر می شه و خطر دچار شدن به بیماریای عفونی بالاتر میره. به خاطر همین باید از خوردن میوه های اسیدی مثل انگور و پرتقال و مواد غذایی ای که باعث روان شدن مدفوع و در نتیجه اسهال می شن دوری کرد.
بدن هر شخصی عکس العمل متفاوتی به مواد غذایی جور واجور داره.
پس مواد غذایی ای که با بدن تون موافق نیستن (مثل لاکتوز موجود در شیر) رو یادتون باشه و از مصرف اونا دوری کنین. هم اینکه اندازه مصرف کافئین رو کم کنین چون باعث روان شدن مدفوع می شه.
-
- مواد غذایی خام رو قبل از مصرف خوب تمیز کنین
مواد غذایی خام مثل میوه ها و سبزیجات رو قبل از مصرف به طور کامل بشورید چون که محل مناسبی واسه رشد باکتریایی هستن که باعث عفونت شدید و در نتیجه اسهال می شن.
- مایعات زیاد استفاده کنین
در طول تابستون مایعات زیاد استفاده کنین تا بدن تون به طور طبیعی پاک سازی شه.
اما مراقب آبای آلوده باشین چون اسهال یکی از شایع ترین بیماریای به وجود اومده به وسیله آب آلوده س.
استفراغ و تهوع در تابستون
حالت تهوع احساس ناخوشایندی در معده ما بوجود میاره که با میل به استفراغ همراه س. این مسأله دلیلای زیادی داره.
در تابستون و ماه های گرم سال، خطر بروز تهوع و استفراغ خیلی بالاتر میره چون در برابر گرمای شدید و میکرو ارگانیسمایی قرار می گیریم که در هوای گرم رشد می کنن.
حالت تهوع و میل به استفراغ یکی از نشونه های شایع بیماریای تابستانیه و می تونه نشون دهنده مشکل جدی تری هم باشه.
شایع ترین عوامل بروز حالت تهوع در تابستون چه هستن؟
مصرف غذاهای سنگین و مواد غذایی ناجور (مواد غذایی چرب و تند و دیر غذا خوردن در شبا)، کم بودن آب مصرفی، قرار گرفتن در برابر آفتاب و دمای بالا یا سفر زیاد می تونه باعث حالت تهوع شه.
هم اینکه حالت تهوع می تونه از علائم اولیه مسمومیت غذایی یا بروز عفونت در معده و روده بر اثر میکرو ارگانیسما (ویروسا، باکتریا و قارچا) باشه.
به چه دلیل حالت تهوع در تابستون شایعه؟
ناجور بودن تغذیه مهم ترین دلیل این مسأله س. اگه از طرفداران غذاهای چرب، پر نمک و تند هستین یا شبا دیر غذا می خورید، احتمال اینکه در تابستون دچار حالت تهوع شید بیشتر از کسانیه که میوه و سبزیجات، غذاهای سبک و گوشتای زود هضم مثل ماهی مصرف می کنن. در تابستون و ماه های گرم سال، بالا بودن دمای هوا قدرت تحمل بدن رو کم می کنه.
در این حالت، وقتی به معده خود فشار میارید و معده تلاش می کنه غذای زیاد یا نامناسبی رو هضم کنه، به طور کامل مشخصه که در گوارش خود دچار مشکل میشین. اگه تحت فشار جسمی زیادی قرار بگیرین این مشکلات شدید شدن می شه.
حالت تهوع به همراه استفراغ، سوزش معده، نفخ و گاز معده از نتیجه های تغذیه ناجور در تابستانه.
مسمومیت غذایی در تابستانا امر شایعیه
تابستون و ماه های گرم سال به دلیل بالا رفتن دمای هوا، زمان مناسبی واسه رشد میکرو ارگانیسما هستن. اگه مواد غذایی در شرایط ناجور و غیر بهداشتی جفت و جور و نگهداری شن آلوده می شن.
موقع مسمومیت، تعداد میکرو ارگانیسمای موجود در بدن زیاد می شه، این مسأله بر سیستم گوارش اثر میذاره و منتهی به حالت تهوع می شه.
معمولا سه گروه از باکتریا عامل مسمومیتای غذایی هستن: سالمونلا (بیشتر در گوشت و تخم مرغ)، استافیلوکوک (بیشتر در بستنی و سس مایونز) و کلستریدیوم (بیشتر در مواد غذایی کنسرو شده).
واسه جلوگیری از مسمومیت غذایی موقع آماده سازی و ذخیره مواد غذایی در آشپزخانه نکات بهداشتی رو رعایت کنین، دست هاتون رو بشورید و از مواد غذایی ای که خطر بالایی دارن دوری کنین (مثل بستنیای خونگی و گوشت کم پخته یا نپخته).
حالت تهوع و استفراغ به وجود اومده به وسیله گرما زدگی و آفتاب زدگی
قرار گرفتن دراز مدت در برابر آفتاب موجب می شه بدن مکانیزمی دفاعی واسه خنک کردن مغز در پیش بگیره.
در این حالت بدن خون «سرد» بیشتری به سمت مغز که دمای اون بالا رفته می فرستند و این مسأله باعث باز شدن عروق خونی و در نتیجه سردردهای شدید، افزایش دمای بدن، حالت تهوع و احساس ناراحتی در معده، احساس گیجی، زنگ زدن گوشا، مشکل دیداری و سرگیجه می شه.
گرما زدگی حتما در نتیجه قرار گرفتن در برابر آفتاب نیس و می تونه در نتیجه بالا بودن دمای هوا در داخل خودرو یا در نزدیکی بعضی دستگاه ها باشه. در این حالت، علائم مشابه آفتاب زدگی میشه فرقش اینه که دمای بدن به ۴۰ درجه سانتیگراد می رسه و سیستم عصبی مرکزی بدن دچار مشکل می شه.
پس در ساعات گرم تر روز از آفتاب دوری کنین و در سایه بمونین، از کارای بدنی سنگین دوری کنین و آب زیادی بخورین.
مریضی حرکت یا سفر باعث حالت تهوع می شه
تابستون فصل سفره. به خاطر همین ممکنه موقع سفر با هر وسیله ای نشونه های ماشین گرفتگی یا مریضی سفر/حرکت به سراغ تون بیاد. این نشونه ها عبارتند از حالت تهوع، سرگیجه، استفراغ و در بیشتر موارد، افت فشار خون و خستگی. دلیل اصلی این مسأله به طور کامل طبیعیه و به وجود اومده به وسیله نبود توانایی مغز در پردازش اطلاعات بسیار زیادیه که دریافت می کنه و باعث ایجاد فاصله میان محرکا و عکس العمل بدن می شه.
حالت تهوع مسأله ای طبیعی اما استفراغ خطرناکه
خیلی از بیماریای تابستونی به خودی خود خطرناک نیستن و از آفتاب زدگی و گرما زدگی گرفته تا مسمومیت غذایی، با انجام درمان به موقع و مناسب پس از چند روز برطرف می شن.
با این حال، از اونجایی که معمولا حالت تهوع به استفراغ می رسه، نباید به اون بی توجه بود. استفراغ زیاد، مخصوصا در روزای گرم تر، می تونه باعث کم آب شدن بدن و وارد شدن شوک به اون شه که مسأله بسیار خطرناکیه. در این صورت مصرف مایعات یا به کار گیری روشای تزریقی (مثل سرما) اهمیت زیادی داره.