گرجستان، حدود یهساله که یکی از مقصدهای اصلی گردشگری هموطنان در کشورای منطقه بوده و به نظر می رسه، افزایش نا امنیای ترکیه در چند ماه گذشته، که روزگاری مقصد ارزون گردی و سفر آسون ایرانیان رو تشکیل می داد، یواش یواش جای خود رو به تفلیس گردی و باتومی گردی بده.
پایان سال ۹۵ و شروع سال ۲۰۱۷ میلادی، مشتاقان سفرهای هیجانی و ارزون رو به سمت و طرف بررسی فرصت های گردشگری این کشور قشنگتر و آروم شمال مرزهای ما جهت داده و به نظر می رسه، در سال آینده تماشاگر افزایش سفر ایرانیان به مقصدهای گردشگری این کشور باشیم.
قبلاً در گفتاری، گشتی در تفلیس، پایتخت رنگارنگ گرجستان زده و با ظرفیتای فرهنگی و گردشگری اون آشنا شدیم. در باتومی گردی هم، شما رو با پایتخت توریستی جذاب این کشور آشنا می کنیم و ورزش های دریایی جور واجور اون از دلفین سواری تا پاراشوت رو به اطلاع عاشقان گردشگریای هیجانی می رسانیم.
به دلیل اینکه در هفته های گذشته، تورهای خیلی از نقاط جور واجور کشور به مقصد شهرهای گرجستان در حرکت هستن، سرویس گردشگری ما می خواد تا در سلسله گفتارهایی، شما رو با غذاها، مناطق دیدنی، اقامتی، گردشگری و حتی آکادمیک این منطقه آشنا کنه.
امروز، ایستگاه شکم گردی ما، تلاش می کنه تا شکم گرده ها رو، با فرصت های غذایی گرجستان آشنا کنه.
اگه به این کشور رفتید، ۱۴ غذای خوشمزه اونا رو در نظر داشته باشین.
به قول الکساندر پوشکین، شاعر شهیر روسا که هر غذای گرجی رو به تنهایی یه شعر می دونست، شکم گردی در گرجستان رو نمیشه از یاد برد که افسانه های شیرین گرجی هم، به این موضوع دلالت می کنه.
با شکم گردی امروز ما همراه باشین.
گردشگری غذایی: ظرفیتی فرصت آفرین
لیون فرانسه، پایتخت شکم گرده های اروپا و دنیاس. هزاران رستوران این شهر دیدنی فرانسه که جشنوارهای از غذاهای رنگارنگ با مزه های وسوسه انگیز رو در اختیار میلیونا گردشگر هرساله قرار میدن، پایتخت خوراکی فرانسه رو به مقصد گردشگری مهم در کشور رمانتیکا تبدیل کردن.
خیلی از گردشگران، مقصدهای گردشگری رو براساس ظرفیتای به اصطلاح شکم گردی بررسی و انتخاب می کنن و این قضیه در هر ۵ قاره جهان مشاهده می شه.
شکم گرده ها، ارزون گرد و گردشگری خودمونی رو دوست دارن. شکم گردی، شما رو با غذاهای جور واجور و رنگ و طعم و مواد اولیه اونا آشنا می کنه.
غذای ملل، نشون دهنده ظرفیتای فرهنگی و اجتماعی و انگار، درخشش سبک زندگی اوناس. وقتی به ژاپن برید، حتما غذای دریایی، پیشنهاد شماره ۱ اونا به شما میشه. شاید راز طول عمر ژاپنیا هم در همین موضوع باشه که غذای دریایی زیاد مصرف می کنن.
این قضیه در هندوستان، پایتخت ادویه هم مشاهده می شه.
غذاهایی تند که مزاج رو آتیش می زنه و البته، واسه شکم گرده ها، مقصدی هیجانی در سرزمین شگفتیا هستش.
شناخت کشور و فرهنگ و سبک زندگی ملل، با شناخت غذاهای اونا و روش پخت اون تا حدودی ممکن میشه. به خاطر همین، ایران، کشور عجیب اقوام چند هزار ساله، می تونه پایتخت شکم گردی در آسیا باشه که با امید به اینکه در سالای آینده به این موضوع توجه بیشتری شه و فرصتای کارآفرینی بسیاری در اون شکل بگیره.
گرجستان، بهشت کوچیک قفقاز رو باید یکی از مقصدهای هیجانی گردشگری غذایی در مرزهای شمالی کشور دونست. گرجستانیا مثل ترکا، توجه و دقت بسیاری در طبخ غذا دارن و تنوع غذایی اونا دلیل شده تا غذای گرجی، از توکیو تا استکهلم و قاهره، مشتریان خاص خود رو داشته باشه.
بخشی از برنامه گردشگری مسافران به دیار گرجستان رو رستورانا و کافه های این کشور قشنگتر به خود اختصاص می ده. پس واسه اینکه بدونیم چه غذاهایی به عنوان غذای اصلی و مهم این کشور به حساب میان، موارد زیر رو در نظر داشته باشین.
البته گرجستانیا، پیش غذاهای خوشمزه ای هم دارن که در گفتاری دربارش صحبت می کنیم.
نون
نون، یکی از غذاهای اصلی گرجا بوده و به همراه خیلی از غذاها به خصوص خورشتا، مصرف می کنن.
یکی از عناصر مهم در فرهنگی غذایی گرجستانیا، نون سفیده. نونای گرجستان مثل نون تافتون، در مخزنایی که tones اسمشه، پخته می شه.
تونزها، مثل فجان هستن.
شعله های آتیش در زیر تونزها، دلیل می شه تا خمیر نون، پس از مدت کوتاهی عمل اومده و نون خوشمزه سنتی رو تولید کنه.
نون شوتیس پوری (shutis puri) یکی از معروف ترین نونای گرجستان هستش.
لوبیو: انتخاب دوستداران لوبیا
لوبیا، پروتئین خالص بوده که می تونه انتخاب خوبی به جای مصرف گوشت قرمز باشه. لوبیو، نقش زیادی در فرهنگ غذایی گرجستان داشته و تنوع زیادی داره.
غذای سرد لوبیو که لوبیای له شده با سیر و گردو و پیاز و گشنیزه، عناصر تشکیل دهنده این غذای سبک و مقوی و ارزون رو تشکیل میده.
دستور جفت و جور مصور این غذای مقوی رو در این لینک دنبال کنین.
آجارولی: نیمرو خودمون؟
اجارولی، از جمله غذاهای خوشمزه گرجستانه که در منطقه آجاریای این کشور، طرفداران بسیار داره.
خمیری به شکل قایق که در وسط این قایق، تخم مرغ قرار میگیره و با خمیرهای نون مخطوط و صرف می کنن.
چورچخلا
اگه علاقمند به دسرهای گرجی هستین، آب نباتای سوسیس شکل گرجا رو یادتون نره. این دسر، از گردو و بادام درست شده و داخل آب انگور قرار میگیره.
خاچاپوری
از پر طرفدار ترین غذاهای خوشمزه گرجستانیا بود که از رسپشن هتل تا مردم عادی در شهر، شما رو به تست کردن این غذا تشویق می کنن. خاچاپوری، نماد فرهنگی گرجستان بوده که با پنیر محلی طبخ می شه.
در وسط اون، خمیر گذاشته و شکلی مثل برشای پیتزا رو پیدا می کنه.
آرد، تخم مرغ، پنیر محلی و روغن، از جمله مواد تشکیل دهنده این غذا هستش.
این غذا بسیار ارزانه و در بهار، مخاطبان بسیاری داره.
خینکالی: غذای پیراشکی شکل گرجا
عاشقان پیراشکی، شایدً عاشق خینکالی می شن.
غذایی که واسه ما ایرانیا، نام عجیب داره.
اما در گروه غذاهای ملی و جذاب گرجا به حساب رفته و در بین مردم این کشور، معروفیت بسیاری داره.
مثل لقمه های خمیری و آردی بوده و داخل اونو با گوشت و ترکیبی از ادویه های رنگارنگ پر می کنن.
به این موضوع دقت لازم رو به عمل بیارین که در بعضی رستوران ها، این غذا (Khinkali) به جای گوشت گاو با گوشت خوک طبخ می شه.
البته معمولاً خینکالی رو با گوشت بره که در گرجستان فت و فراوون پیدا میشه جفت و جور کرده و بعضی وقتا، پنیر و قارچ و پوره سیب زمینی بدون نمک هم به اون اضافه می کنن. البته بعضی از رستوران ها، خینکالی رو با جعفری تازه تزئین می کنن که بو و طعم وسوسه کننده داره.
تجربه خینکالی خوری در گرجستان رو یادتون نره. البته بعضیا عادت دارن اونو با سس قرمز بخورن.
چاناخی
اگه خینکالی باب میل شما نبود، چاناخی، می تونه واسه تاس کباب خورها، انتخاب خوبی باشه. از جمله غذاهای خوشمزه و معروف گرجها بوده که مثل قرمه سبزی ما، در ظروف سفالی طرح دار سرو می شه.
اتفاقاً، سفال به زبون گرجی: چاناخی اسمشه و بخاطر این، تاس کباب گرجستانیا به چاناخی معروف شده.
تاس کباب بره، با گوجه فرنگی و بادمجان و سیب زمینی که روی اون شکلای جور واجور و اقسام سبزیجات محلی این کشور ریخته شده، غذای خوشمزه و مقوی رو تشکیل میده که مخاطبان بسیاری داره و غذای تقریباً ارزانی هم به نظر می رسه. البته نوع دیگری از چاناخی هست که بادمجان رو تیکه تیکه کرده و با گوشت، داخل اونو پر می کنن.
چاخوخبیلی: خورشت خوشمزه گرجستانیا
خورشت خورها، حتماً چاخوخبیلی این کشور رو تست کنن که انتخاب لذیذیه. البته تلفظش واسه ما کمی سخته، اما روش درست کردن اون به سختی تلفظ نام این غذا نیس.
اگه با ترخون و سوپ گوشت گاو مشکلی نداشته باشین، این غذا رو میشه خیلی راحت جفت و جور کرد.
البته به زبون گرجی، خوخوبی به معنی قرقاوله و در دستور طبخ اصلی این غذا، گوشت قرقاول باید در اون مصرف شه.
بعضی از رستورانا گرجستان، چاخوخبیلی رو با گوشت بوقلمون یا اردک جانشین می کنن. البته به واسطه ارزانی و زیادی گوشت مرغ، خاخوخبیلی مرغ در این شهرهای جور واجور گرجستان رایجه. سرو این غذا با برنج یا نون، عادی بوده و ٖاونو در خیلی از مراکز عرضه مواد غذایی میشه جفت و جور کرد.
چاکاپولی: خورشت بهاری
اگه از خورشت قبلی خوشتون نیومد، چاکاپولی رو به شما پیشنهاد می کنیم.
خورشتی که بیشتر در فصل بهار در گرجستان طرفدار پیدا می کنه، چون که گوجه سبز تازه در طبخ اون مصرف می شه و طعم ملس اون، عاشقان غذاهای ملس رو به سمت خود میکشه.
این غذا با گوشت بره یا گوشت گوساله و گوجه سبز یا سس اون طبخ می شه و در جفت و جور اون، از فلفل و ترخون و جعفری هم استفاده می شه.
البته بعضی جاها، از نعنا و گشنیز هم در معطر کردن چاکاپولی استفاده می کنن که بخاطر این، خورشتی خوشمزه و پر طرفدار می شه.
اگه عادت دارین همه خورشتا رو با برنج استفاده کنین، این خورشت رو با نون هم تست کنین.
شیشلیک و کباب: رمز واحد شکم گرده ها در دنیا
کباب یا همون KEBAB، نام آشنا واسه شکم گرده ها در مقصدهای گردشگری جور واجور دنیا هستش.
غذایی که به نام ایرانه و سفیر غذایی ایران در کشورای جور واجور دنیا بوده و مخاطبان بسیار داره.
در دیار گرجستان هم، کباب و شیشلیک، بسیار پر طرفدار بوده و در فرهنگ غذایی قفقاز و آسیای میونه، معروفه.
اگه به شرق اروپا سفر کنین مانند لهستان و لیتوانی و روسیه، شیشلیک و کباب، در رستورانای زیادی در دسترس میشه. شیشلیک یه جور کبابه و روی سیخ در کنار فلفل و گوجه و سبزیجات، با گرمای ملایم اتش، طبخ می شه.
شیشلیک رو با احتمال خیلی کم در گرجستان با برنج مصرف می کنن و معمولاً در کنارش، سالاد خاصی هم سرو می شه.
چیکن تاباکا
به جای شیشلیک که گوشت قرمزه، میشه کباب مرغ یا چیکن تاباکا هم مصرف کرد.
در اون، تیکهای مرغ سوخاری استفاده می شه که قبلاً در تابه سرخ شده و با وزنه ای، تیکهای مرغ رو فشرده می کنن. سرو اون با سیر و سسای مخصوص گرجی طعم دار می شه که واسه علاقمندان به جوجه کباب، انتخاب هیجانی خوبی میشه و در گروه غذاهای تقریباً ارزون حساب می شه.
آچاپصندلی
بازم نامی عجیب و غریب از یه غذای خوشمزه گرجیا! عاشقان غذاهای گیاهی، این نام عجیب رو به خاطر داشته باشن. آچاپصندلی، از جمله غذاهای پر طرفدار و سنتی گرجا بود که جشنواره ای از سبزیجات رنگارنگ و قشنگتر رو در روبروی دیدگان شما به تصویر میکشه.
بادمجان، گوجه فرنگی، فلفل دلمه، سیر، گشنیز و ادویه، از جمله مواد اولیه این غذا رو تشکیل میده که در طبخ اون، بعضی وقتاً سیب زمینی هم استفاده می کنن.
متسوادی: انتخابی با رب انار
غذای خاص دیگه و هیجانی گرجا، متسوادی (Mtsvadi)اسمشه. این غذای خوشمزه، از تیکهای کبابی گوشت بره گوساله طبخ می شه که بعضی جاها، گوشت خوک هم مصرف می کنن و واسه اطمینان بیشتر می تونین سوال کنین. متسوادی رو در جشنای گرجستانیا زیاد مشاهده می کنین.
روش کباب کردن متسوادی در همه جاها نقریبا یکیه. وقتی کباب آماده می شه، تیکهای گوشت جدا شده رو در ظرفی با ورقه های نازک پیاز و رب انار مخلوط کرده و به هم میزنن. گوشتای داغ کبابی، به آرومی پیاز رو نرم و پخته می کنن، در حالی که رب انار با آب گوشت مخلوط می شه و ترکیب خوشمزه ای رو بوجود میاره.
حتماً متسوادی رو در گرجستان، به خصوص در تفلیس و باتومی تست کنین.
همونطور که در شکل بالا توجه می کنین، متسوادی رو با نون مثل روشی که کباب ترکی رو سرو می کنن هم مصرف کرده و بعضی وقتاً سس قرمز روی اون می ریزن. البته متسوادی خورها!، مصرف این غذای خوشمزه رو با سس خردل تند پیشنهاد می کنن.
چاشوشولی
اگه علاقمند به گوشت گراز هستین، یه غذای دیگه گرجا که اسم و تلفظی عجیب داره رو یادتون نره: چاشوشولی. این غذا، معمولاً غذای رستورانی بوده و در طبخ اون، از سیر و فلفل قرمز و گوجه فرنگی و فلفل فرنگی هم استفاده می کنن.
البته ماهی قزل آلایی که در رب انار خوابانده شده هم در مناطق ساحلی گرجستان، مخاطبان بسیاری داره.
پیشنهادای شکم گردی
۱- بهترین مقصدهای شکم گردی در تفلیس و باتومی و بقیه شهرهای گرجستان رو از آژانسای معتبر و هموطنانی که به این مقصد قشنگتر سفر کردن استعلام کنین.
۲- دنیای میزبانای مهمون نواز و اینترنیشنیا، شما رو با مقصدهای هیجانی شکم گردی آشنا می کنن.
۳- پیشنهاد های شکم گردی تریپ ادوایزریا در گرجستان می تونه راه حل خوبی واسه لذت بیشتر در این کشور باشه.
۴- واسه طرح سوال درباره مواد غذایی غیر اسلامی در رستورانای گرجستان، تا امکان داره از کلید واژه های گرجی استفاده کنین و اونا رو در برگه ای یادداشت کنین.
۵- اگه در سفارش ۱۴ غذای خوشمزه این گفتار، بعضی از مواد اولیه اونو دوست ندارین، می تونین از مسئول دریافت سفارش بخواین تا بعضی از متریال رو از طبخ غذای شما حذف کنه.
۶- با وجود افزایش اندازه ارز در ماه های گذشته، بازم خرید غذا در گرجستان ارزانه و سلایق و مزاجای جور واجور رو پشتیبانی می کنه.
۷- غذاهای گرجستانیا، تند و پر نمک نیس و این فرصت خوبی واسه عادت دادن ذائقه خود به مصرف غذاهای کم نمکه.
۸- نونای گرجستانیا، حتی با کمی پنیر هم می تونه یه وعده غذایی مقوی باشه.