یک آغازگر موثر، مولکولی است که هرگاه در معرض حرارت، تابش الکترومغناطیس یا واکنش شیمیایی قرار گیرد به آسانی در اثر تفکیک جور، رادیکالهای واکنشپذیرتر از رادیکال مونومر را ایجاد کند. این رادیکال همچنین باید به منظور واکنش با یک مونومر و تولید یک مرکز فعال به مدت کافی پایدار باشد (بخشنده و سبحان منش، ۱۳۶۷). آمونیوم پرسولفات (آمونیوم پراکسی دی سولفات)، جامد کریستالی سفید رنگی میباشد که دمای ذوب آن ºC120 میباشد و حلالیت خوبی در آب سرد دارد. یک عامل اکسنده قوی است و به عنوان آغازگر رادیکالی نیز استفاده میشود. آمونیوم پرسولفات اولین بار توسط مارشال[۱] با روش مورد استفاده برای تهیه پتاسیم پرسولفات که در آن از الکترولیز[۲] محلول آمونیوم سولفات و سولفوریک اسید استفاده میشد، تهیه گردیده است (صالحی مبارکه و همکاران، ۲۰۰۳).
آغازگرهای پرسولفات به موازات تجزیه شدن و تشکیل رادیکالها، درجه اسیدیته فاز آبی را کاهش میدهند. به محض کاهش درجه اسیدیته فاز آبی، سرعت تجزیه آغازگرهای پرسولفات افزایش مییابد و این امر به مصرف زود هنگام آغازگر منجر میشود. بافرهایی نظیر پتاسیم استات در فاز آبی حل میشوند تا درجه اسیدیته را در برابر هرگونه تغییرات زیاد متعادل کنند. بهعلت محسوب شدن بافرها جزء الکترولیتها، این مواد میتوانند به پایداری کلوییدی ذرات شیرابه لطمه وارد کنند. بنابراین امکان دارد اندازه ذره را مورد تاثیر قرار دهند (مهدویان و همکاران، ۱۳۸۷، ص۵۹).
امواج التراسونیک بر شکاف حباب صوتی[۳] استوار میباشد. اولین بار در سال (۱۸۹۵) خوردگی سطح دستگاه چرخان کشتی در داخل مایع به انفجار حبابهای ریز تولید شده نسبت داده شد. ریچارد[۴] و لومیس[۵] اولین اشخاصی بودند که در سال (۱۹۲۷) به اثرات شیمیایی التراسونیک پی بردند. گروهی از اشخاص در سالهای (۱۹۳۷) تا (۱۹۴۰) به ترتیب روی تجزیه پلیمرهای زیستی و سنتز آنها توسط امواج التراسون کار کردند (پورتر[۶] و همکاران، ۱۹۳۸). در سال (۱۹۵۰) با ارائه نظریه نقطه داغ[۷] مطالعه و کاربرد امواج التراسون وارد مرحله تازهای شد و از سال (۱۹۸۰) کاربرد امواج التراسون رونق تازهای پیدا کرد (برنن[۸]، ۱۹۹۵).
سونوشیمی کاربرد امواج التراسون در واکنشها و فرآیندهای شیمیایی است. منشا اثرهای سونوشیمی پدیده شکاف حباب صوتی میباشد. اثرهای سونوشیمیایی زیر در واکنشها و فرآیندهای شیمیایی مشاهده میشود (برگرفته از سایت Scs [9] ، ۲۰۱۱).
استفاده بهینه از انرژی،
کوتاه کردن مسیر واکنش،
بهبود عمل کاتالیستهای انتقال فاز،
افزایش واکنش پذیری واکنشگرها و کاتالیست ها،
فعال سازی فلزات و جامدات،
افزایش بازدهی واکنش.
[۱] - Marshall
[۲] - Electrolysis
[۳] - Cavitation (شکاف حباب صوتی)
[۴] - Richard
[۵] - Loomis
[۶] - Porter et al
[۷] - Hot Spot (نقطه داغ)
[۸] - Brennen
[۹] - School of chemical sciences
پلیمریزاسیون امولسیونی مونومرهای اکریلیکی برای بهبود خواص چسبهای حساس به فشار